torsdag 30. juli 2009

Rundefjellet og Rundøy fyr

Den første friluftsturen vår i ferien gjekk til fugle- og skatteøya Runde i Herøy kommune. I fuglekoloniane og den 300 m stupbratte Rundebranden er det observert 240 forskjellige artar og 170 000 hekkende par. Lundefuglen er den mest talrike. Rundefjellet er Norges sørlegaste og lettaste tilgjengelege fuglefjell.

Øya har også Norges 4. eldste fyr og losstasjon med gamle tradisjonar inntil 1998. Fyret fungerer i dag som DNT-hytte tilhøyrande Ålesund og Sunnmøre turistforening.

Det er mange merka turløyper på Rundefjellet, alt etter kva du vil sjå og kor langt du vil gå. Dei merka turane startar ved Goksøyr, rett etter Goksøyr camping. Dei fleste stiane leiar naturleg nok mot gode utsiktspunkt for å studere fuglelivet. Stiane er lettgåtte og passar for dei fleste. Det er ein litt hard start med ein litt bratt bakke, men når du har gått opp den, er det tyngste gjort. Og du vert belønna med flott utsikt for kvart steg du tar!

Vi ynskte sjølvsagt å ta turen til Rundøy fyr. Du må rekne 1 - 1 1/2 timars gange ein veg. Då været ikkje hadde vore av det beste, hadde vi ikkje tenkt å ta veslejenta med og i staden gå turen på omgang. Steffen gjekk først, men etter vel ein halvtimes gange, kunne han formidle at sola skein og det var heilt vindstille. Derfor laga eg meg klar, tok Sanna Oliva i bæreselen og byrja på turen eg også.

For å kome til fyret, må du gå over eit høgdedrag før du startar nedstigninga mot sjøen igjen. På veg ned frå høgdedraget og rett før siste nedstigninga mot fyret, kom Steffen meg i møte. Han hadde då vore nede til fyret -han overtok veslejenta og returnerte med henne til bilen, medan eg gjekk vidare til fyret.

Trass i det dårlege været som hadde vore, var det mange som hadde overnatta i fyrvoktarbustaden. Det var mange barnefamiliar, og dette er ein tur som absolutt eignar seg for barn.

På vegen tilbake tok eg turen oppom Rundebranden, noko som absolutt er å tilrå, og det gjer ikkje turen noko spesielt lenger då du berre går ein litt annan veg tilbake. Du får då også med deg det fanastiske fuglelivet som er på øya.

Om du likar kombinasjonen hav og fjell, er dette ein tur å ta med seg. Du kjem ikkje høgare enn ca. 300 meter, men med dei naturopplevingane du får på kjøpet, så er dette mykje flottare enn mang ein topptur! Og utsikta er minst like vidstrakt!

mandag 27. juli 2009

Blogging frå mobilen

I desse ferietider er det ikkje alltid at eg har tilgang til nett - eg/vi er stort sett ute og fartar. Så derfor vert bloggen i ein periode oppdatert frå mobilen. Det er litt avgrensa mogelegheitar for å lage dei spenstige innlegga då, men eg kan heller gå inn og redigere dei når eg er kome heim og m.a. leggje inn fleire bilete. Så då får eg sjå om det blir nokre fine turar i ferien :). Framleis god sommar til alle!

Då vart det Erdalsstølen likevel

I forrige innlegg måtte eg og veslejenta gje opp turen til Erdalsstølen pga regn og torden. Men turen vart dagen etter - med heile familien. Og det vart på alle måtar ein vellukka tur! Sanna Oliva storkosa seg i bæreselen, og smilte stort etter turen. No skreiv eg om sjølve om turen i eit blogginnlegg i mai i fjor, og det var ei gledeleg overrasking å sjå at dei no har laga bruer over dei to elvane som vi tidlegare av og til har måtte vasse over. I mai i fjor var det i alle fall ei ISKALD oppleving...

onsdag 15. juli 2009

Det var forsøket verdt...

Optimistisk med tanke på at bæreseleturane på Kletten har gått så fint, tenkte eg at vi skulle prøve oss på ein litt lengre tur i dag. Valget måtte falle på ein plass der det er lett å gå og sjølvsagt ikkje altfor langt. Derfor vart skogsvegen til Erdalsstølen målet for turen.


Då eg parkerte bilen, traff eg på ei hyggjeleg dame frå Stavanger som held til på Fossengarden i Erdalen om sommaren. Fossengarden er ein av dei turane vi tar nokon gongar for året, og er ein fin trimtur. Eg hadde faktisk vurdert å ta turen opp dit i staden for Erdalsstølen. Sist gong vi var der, var knappe to veker før Sanna Oliva vart fødd (sjå biletet).


Vi starta ferda mot Erdalsstølen, og veslejenta såg ut til å trivast godt i bæreselen. Etter 7-8 minuttars gange, byrja det å småregne. Det såg ikkje ut til å vere langvarig, så eg tok fram paraplyen og tenkte at det skulle bli ei ny oppleving å gå på fjelltur med paraply! Men etter nokre minuttar til, høyrde eg det tordna i det fjerne og regnet auka på. Så då vart det ikkje så vanskeleg å ta avgjerda om at det var best å snu. Og det var nok lurt, for både regn og torden nærma seg fort. Sanna Oliva lot seg ikkje merke av det, for ho var sovna i bæreselen.


Eg hadde akkurat fått seg meg inn i bilen, då himmelen sine sluser verkeleg opna seg. Eg har ikkje sett maken til regnvær på lange tider, og det var knapt så vindusviskarane klarte å ta unna. Så det vart ingen tur på Erdalsstølen for oss, men det var forsøket verdt i alle fall :)

tirsdag 14. juli 2009

14.07.09 Bæreseletur til Kletten på Haugum



I dag er nurket vårt 3 mnd gamal, og vi driv no og trenar ho til å vere i bæresele. Ein fin treningstur for dette har vore å gå opp på Kletten på Haugum, som er rett bortanfor der vi bur. Toppen er ikkje meir enn ca. 80 moh, men gjev likevel ei flott utsikt over Førde sentrum. Så derfor kallar eg det for Førde sitt miniputt-byfjell! Frå du startar turen, tar det ikkje meir enn 7-8 minutt å nå toppen i veldig roleg gange.

På toppen er det sett opp benkar, med nistepakke og god drikke er det lagt til rette for at du kan nyte utsikta lenge - og du ser mellom anna rett over til Førde sitt eigentlege byfjell, Hafstadfjellet.

Kletten har også ei viktig historie med seg. Der er mange bunkerar og krigsstillingar frå 2. verdskrig. Like aust for Kletten låg brakkeleiren på Hundvebakke. Frå Kletten har du utsyn til dei viktigaste tyske anlegga i Førde, og til staden der det Canadiske flyet med Phil Myrick og Claude Berges styrta i Førdefjorden under "Den svarte fredagen" 9.februar 1945.
Dette var det største luftslaget over norsk jord under 2.verdskrig. Kletten Grendalag har fått støtte til å reise ei krigsminnetavle ved oppgangen til Kletten og ynskjer å jobbe for å ta vare på hstoria og krigsminnene som ligg til området. Sjå også deira heimesider.



mandag 13. juli 2009

13.07.09 Trilletur til Flugedalen

Så vart det jammen ein kveldstur i dag også. Denne gangen parkerte vi ved Ryggjabrua - på veg inn i Angedalen (Førde kommune). Derifrå følgde vi ein god grusveg som går opp i Flugedalen. Vegen er vel eit par kilometer, og i raskt tempo med barnevogna går du opp på i underkant av ein halvtime. Ein god trimtur med jamn stigning heile vegen, så denne turen er god når ein skal øve seg på å gå i motbakkar ;)

Vel framme, måtte vi dokumentere hendinga:

For dei som kan gå til fots og utan vogn, er det eit fint alternativ å køyre opp i Flugedalen og ta turen opp på Eikåsnipa. Der får du flott utsikt over Førde og Jølster. Men hugs at du må betale bompengar for å køyre på vegen.



13.07.09 Trilletur til Hunsrasta

I dag vart det trilletur til Hunsrasta ved Bekkjavatnet i Førde. Dei fleste førdianarar veit kor denne turen går, men for ukjende så kan eg fortelje at turen startar på høgda mellom Bekkjavatnet og Langelandsvatnet - like ved grensa til Gaular kommune. Det er 2 km grusveg inn på sørsida av vatnet til Hunsrasta som renn ut heilt sør-aust i Bekkjavatnet. Denne vegen er godt tilrettelagt for turgåing med barnevogn. Det er også ein forholdsvis lett tur, og den tyngste bakken får ein på turen attende til parkeringsplassen.

Området ved Hunsrasta er tilrettelagt for aktivitetar som bading, telting, grilling m.m. Her er toalett, bord og benker, gapahuk m.m. Området er mykje brukt av barnehagar, skuleklassar og andre til friluftsliv og undervisning. Det er også fin sti rundt heile vatnet. Frå Hunsrasta kan ein også gå vidare opp til Hafstadfjellet. Det er med andre ord eit kjempefint turområde, men minuset er at turen kan bli litt i kortaste laget med barnevogn for dei som er van med å gå på tur. Det er då eit godt alternativ å ha med seg bæresele, og halde fram turen med denne.



Sjå også omtale av området på Reisemål Sunnfjord sine sider:
http://www.sunnfjord.no/go.cfm?id=109513

12.07.09 Trilletur Klopstad - Kleppstølen

Posted by PicasaPå ettermiddagen søndag 12.07 køyrde eg og familien min opp og parkerte ved bossplassen i Hesjedalen. Derifrå gjekk vi på den private bomvegen over til Åsedalen i Naustdal kommune. Etter vel 1 km, kom vi til den asfalterte vegen i Åsedalen. Der svinga vi til høgre og gjekk nokre hundre meter før vi kom til eit skilt som viste til Kleppstølen. Derifrå var det ny, men god, grusveg, så det var uproblematisk å trille med barnevogn. Men du passerer eit par ferister på vegen, og desse kan vere litt vanskeleg å kome over når du er åleine. Det går å trille vogna forsiktig over, men det beste er nok å løfte den over. Vegen har litt stigning, men den er ganske overkommeleg.
På veg innover har du mulighet til å ta av til Grimsetstølen på høgre sida, og litt seinare til Kvamestølen på venstre sida. Men då må du nok parkere barnevogna. Etter ein 45 minuttars gange frå bilen, var vi framme på Kleppstølen (sjå biletet).
Total gangavstand t/r: ca. 9 km
På Kleppstølen er det for øvrig fint å parkere bilen og gå til fots til Stehoggestølen og Smådalsnipa.

På'an igjen med friskt mot :)

Det vart visst brått stopp i blogginga mi i fjor sommar. Ein startar med friskt mot, men så strekk ikkje tida heilt til.... Men det var i alle fall ein kjekk ferietur, og den vart avslutta med turar til Kjerag og Månafossen, før det vart litt byliv i Stavanger.

MEN; no har eg no tenkt å prøve meg på nytt igjen. Sidan familien vår no har auka med ei skjønn lita tulle på 3 månader, seier det seg sjølv at mogelegheitane til dei store fjellturane er litt avgrensa for tida. Det betyr likevel ikkje at det ikkje blir turar, men det blir litt andre turar enn det ein har vore van med. Så nett no er hovudsysselsettinga å finne gode turmogelegheiter med barnevogn, og vi er dessutan litt i prøvefasen med bæresele.

Så framover vil bloggen handle mykje om turar med babyar, men det vil nok også bli ein del andre turar. Dessutan kan eg jo skrive om turar vi har tatt tidlegare, og ikkje minst gje tips til kva som er mine favoritt-turar. Så det er nok å skrive om - så berre følg med!